lördag 16 juni 2012

Mandelkakor

40 st

200 g sötmandel
1 bittermandel
1,25 dl strösocker
1,5 msk amaretto (mandellikör)
2 st äggvitor
florsocker att rulla kakorna i

Gör så här
1. Mal sötmandeln och bittermandeln.
2. Blanda sötmandel, bittermandel, strösocker i en bunke och blanda väl.
3. Tillsätt amaretto och rör ner en äggvita i taget.
4. Klicka ca 1 tsk av den kladdiga degen ner på en tallrik med florsocker på.
5. Rulla degen i florsockret och lägg på en ugnsplåt.

Grädda i 15-20 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Kakorna ska vara lite sega i mitten när de är färdiggräddare.

Kommentar
Jag skållade och malde mandlarna i kvarn. Därefter hällde jag över mandlarna till en matberedare och körde tillsammans med sockret. Mandel-sockret hällde jag över i en bakbunke och tillsatte mandelvin (hade ingen amaretto) och rörde ner äggvitor. Jag gräddade ca 19 min. Nästa gång kommer jag testa kortare tid i ugnen, kanske 16 minuter för att få dem mer sega.

Receptet hämtat från Mandelkakor med Amaretto /Lantliv Mat och Vin, med viss inspiration från Sicilianska mandelkakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar