lördag 7 januari 2012

Cassataglass

Till 8-4 personer...

Ingredienser
150 g kanderad frukt (gärna sherrybär också)
100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
100 g skalad osaltad pistaschmandel
4 st äggulor
4 msk strösocker
1 st urskrapad vaniljstång
3 dl vispgrädde
4 st äggvitor

Gör så här
1. Hacka den kanderade frukten, grovhacka choklad och pistaschmandel.
2. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
3. Blanda grädden med äggulorna. Blanda ner frukt, choklad och pistaschmandel. Vänd sist ner äggvitorna.
4. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 1/2 liter. Om du först klär formen med plastfolie går det lättare att lyfta upp semifreddon. Täck över och frys minst 4 timmar.

Ta ut semifreddon i rumstemperatur i god tid före servering.

Kommentarer
Detta recept finns i massor av varianter. Man kan byta pistagenötter mot hasselnötter, man kan tillsätta en näve russin och man kan lägga kakfyllning, sherrybär, russin och mandel i rom/likör i ca 1 timme och låta dra. Sedan är det bara att sila bort likören och blanda med övriga ingredienser.

Gott till är en varm/ljummen chokladsås, gärna med lite nedsmält mörk choklad, samt en bärsås av hallon. Värm hallonen med lagom mycket socker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar