Ingredienser
150 g kanderad frukt (gärna sherrybär också)
100 g mörk choklad, 70 % kakaohalt
100 g skalad osaltad pistaschmandel
4 st äggulor
4 msk strösocker
1 st urskrapad vaniljstång
3 dl vispgrädde
4 st äggvitor
Gör så här
1. Hacka den kanderade frukten, grovhacka choklad och pistaschmandel.
2. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
3. Blanda grädden med äggulorna. Blanda ner frukt, choklad och pistaschmandel. Vänd sist ner äggvitorna.
4. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 1/2 liter. Om du först klär formen med plastfolie går det lättare att lyfta upp semifreddon. Täck över och frys minst 4 timmar.
Ta ut semifreddon i rumstemperatur i god tid före servering.
Kommentarer
Detta recept finns i massor av varianter. Man kan byta pistagenötter mot hasselnötter, man kan tillsätta en näve russin och man kan lägga kakfyllning, sherrybär, russin och mandel i rom/likör i ca 1 timme och låta dra. Sedan är det bara att sila bort likören och blanda med övriga ingredienser.
Gott till är en varm/ljummen chokladsås, gärna med lite nedsmält mörk choklad, samt en bärsås av hallon. Värm hallonen med lagom mycket socker.
1. Hacka den kanderade frukten, grovhacka choklad och pistaschmandel.
2. Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt. Vispa grädden i en annan skål. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.
3. Blanda grädden med äggulorna. Blanda ner frukt, choklad och pistaschmandel. Vänd sist ner äggvitorna.
4. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 1/2 liter. Om du först klär formen med plastfolie går det lättare att lyfta upp semifreddon. Täck över och frys minst 4 timmar.
Ta ut semifreddon i rumstemperatur i god tid före servering.
Kommentarer
Detta recept finns i massor av varianter. Man kan byta pistagenötter mot hasselnötter, man kan tillsätta en näve russin och man kan lägga kakfyllning, sherrybär, russin och mandel i rom/likör i ca 1 timme och låta dra. Sedan är det bara att sila bort likören och blanda med övriga ingredienser.
Gott till är en varm/ljummen chokladsås, gärna med lite nedsmält mörk choklad, samt en bärsås av hallon. Värm hallonen med lagom mycket socker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar